.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

“Forta noua” sau o noua campanie Pepsi?

Am auzit de Forta Noua, o idee de partid politic care ar trebui sa reprezinte clasa de mijloc a Romaniei. Site-ul “F9” cam arata a site de campanie de promovare a unei noi chestii de la Pepsi. Ma astept sa gasesc un buton pe care sa scrie mare “Participa la tombola” si fiecare al 5-lea cuvant sa fie “Extrem”. Ah, sa nu uit de “tarif normal in retelele Vodafone, Orange, Cosmote”.

Dand clic pe “Cine suntem”, nu prea afli decat ca e o miscare a clasei de mijloc. Clasa de mijloc s-a intrupat, un fel de transsubstantiere, si a inceput miscarea asta politica in timp ce invata sa foloseasca Joomla.

La “Manifest” am gasit o referinta la Petre Tutea (un motiv in plus sa nu vreau sa am de-a face cu asa ceva) si “E vremea să ne luăm România înapoi!” – ca si cum Romania ar fi a clasei de mijloc. In rest, un discurs resentimentar si vag paranoid despre cum “am fost furati”. Nu zic ca nu ar fi asa, dar aderarea la o miscare nu ar trebui sa fie motivata de un fel de dorinta de razbunare, retributara, ci de credinta in anumite politici, idealuri si altele asemenea. Cele “9 principii” sunt clar neoliberale, iar cele “9 prioritati” sunt schitate. Inca o chestie: e lasat sa se inteleaga ca politicienii actuali fac un rau preferand medicii din strainatate celor din tara. Nu ar trebui sa fie de acord cu aceasta libertate a lor? Ok, poate ca interpretez gresit lucrurile. Sigur ca Sanatatea merge prost in Romania. Dar asta nu este un bun public? Poti sa vrei Sanatate si in acelasi timp sa minimizezi statul? Iar daca vrei sa minimizezi statul, ce rost are sa discuti despre starea Sanatatii?! Starea ei ar fi dependenta de actiuni private si independenta de ce ar putea face un partid politic. Altfel, cu transparenta si depolitizarea sunt de acord.

Cat despre interesul lui Bogdan Naumovici de a reprezenta clasa de mijloc a Romaniei:

As vrea sa traiesc la New York, sper intr-o buna zi sa am suficienti bani sa ma retrag acolo, dar nu sa muncesc, doar sa ma duc in Village si sa ascult jazz, sa ma duc la stand-up comedy, sa ma duc de dimineata sa vad toate furnicile cum ies din blocuri si mananca hot-dog si eu sa raman sa mananc hot-dog. (Sursa: http://www.smilemedia.ro/blog/bogdan-naumovici-viata-de-dupa-batman-si-de-ce-facebook-nu-util-ca-unealta-de-business)

Sa mai aduc aminte de sustinerea campaniei de promovare a “Rosia Montana Gold Corporation”? Daca esti interesat de sanatatea cetatenilor, cum poti sustine o exploatare care ar putea duce la dezastru ecologic?

In alta ordine de idei, nu prea imi dau seama care anume e “clasa de mijloc” in Romania. Exista asa ceva?! Cand anume poti spune ca apartii actualei clase de mijloc? Cand esti un “profesionist” (medic, educator sau cercetator) si esti “muncit” mult peste cat esti platit? Cand esti obligat sa faci multe ore peste program, sa-ti iei mai multe norme etc. pentru a sari peste 1000-1500 de lei la salariu? Nu cred. Pana aici, impresia pe care o poti avea este ca nu exista decat doua clase: una exploatata si una exploatatoare, nicidecum o tripartitie. Ok, poate ca este vorba de corporatii. Dar nu vad cum ar vrea cineva sa ia apararea corporatiilor in conditiile in care comportamentul lor este, foarte des, imoral. Exemplele care m-au interesat in ultima vreme sunt Rosia Montana Gold Corporation, Chevron (care vor sa inceapa exploatarea gazelor de sist) si Monsanto.

In fine…

Advertisements

Filed under: Uncategorized, , , , , , ,

3 Responses

  1. Libertarian says:

    Explica-mi si mie, amice, de ce paine, rosii, crema de ghete si masini de tocat esti de acord sa fie furnizate de o piata libera (si dupa cum vezi, se gasesc din toate din abundenta), dar sanatatea nu, ca ea e “bun public”?

  2. Nu atac astfel de probleme in postul meu. Ele sunt atacate la cursuri de filosofie sociala sau politica.

  3. Eu doar am aratat ca principiile sunt doar schitate si inconsistente. F9 asuma ca exista bunuri publice, dar doreste un stat minimal. Devine complicat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: