.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

Cum a ajuns Cartarescu anarhist?

Pe site-ul Cotidianului am citit articolul asta: http://www.cotidianul.ro/imi-bag-p-in-regina-angliei-180291/. Sa luam lucrurile in ordine.

1. Doar un critic literar poate discuta calitatea operei lui Cartarescu. Nu sunt, nu ma bag. Dar din putinele mele cunostinte de literatura universala si estetica, pot spune ca daca evaluezi calitatea unei scrieri in functie de numarul de aparitii al expresiilor vulgare sau al situatiilor vulgare descrise in limbaj mai mult sau mai putin (deloc) vulgar, ajungi sa-i arunci la cosu de gunoi al literarii pe scriitori ca Joyce, Ginsberg, Burroughs etc. Ok, nici mie nu-mi place Burroughs, am trecut de varsta liceului si de placerea de a gasi cuvinte obscene intr-o carte 🙂

2. Chestiile legate de rudele anarhiste ale lui Cartarescu sunt luate dintr-un articol de pe trombon.ro: http://www.trombon.ro/herta-m-ller-cartarescu-a-pierdut-nobelul-pentru-ca-e-anarhist. Asta spune ceva despre ce a ajuns Cotidianul si despre calitatea jurnalismului practicat de ei. Iar ca sa-i critic, in cazul asta, nu e nevoie de studii speciale de comparatistica etc., ci de bun-simt: e vorba de a fi preluat un articol-pamflet al unei publicatii online care nu-si doreste sa descrie sau discute ceva anume, ci doar sa amuze. Cam ce a ajuns si Academia Catavencu, fie vorba-ntre noi 🙂

Autorul acestui articol este nimeni altul decat Ion Spanu, cel care a lansat si atacul murdar si nejustificat la adresa lui Mircea Dumitru (rectorul Universitatii Bucuresti). Despre asta am scris aici.

Ce a scris Cotidianul:

Tot Herta Müller a explicat şi de ce nu a luat Cărtărescu Premiul Nobel, susţinând că a aflat neoficial că motivul pentru care scriitorul român nu a luat premiul a fost descoperit de către Serviciile de Informaţii ale Academiei Norvegiene Nobel: Mircea Cărtărescu a avut rude recunoscute ca active în cadrul mişcărilor anarhiste din Europa. Străbunicul acestuia de pildă, Witold Czartarowski, a ajuns în România după cunoscutul atentat asupra ţarului Rusiei Alexandru al II-lea. De asemenea, fratele geamăn al poetului, Victor Cărtărescu, a activat în cadrul Legiunii Străine, după care a contribuit la alte numeroase atentate anarhiste sub conducerea vestitului Errico Malatesta!

Ce era scris in Trombon.ro:

Strabunicul acestuia de pilda, Witold Czartarowski, a ajuns în România dupa cunoscutul atentat asupra tarului Rusiei Alexandru al II-lea. De asemenea, fratele geaman al poetului, Victor Cartarescu, a activat în cadrul Legiunii Straine, dupa care a contribuit la alte numeroase atentate anarhiste sub conducerea vestitului Errico Malatesta. Mircea Cartarescu însusi, a declarat scriitoarea germana, a recunoscut în ultima sa carte, Frumoasele straine, evident, sub forma de fictiune, ca a primit din strainatate un plic cu antrax din motive ciudate.

Advertisements

Filed under: Funny, Opinie, , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: