.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

Mircea Flonta, in apararea lui Mircea Dumitru

Profesorul Mircea Dumitru a fost atacat intr-un articol semnat de Ion Spanu. Ceea ce i se parea ciudat domnului Spanu era ca Mircea Dumitru aparea ca traducator al unei carti a lui Wittgenstein, desi in CV mentiona ca nu cunoaste bine limba germana. Profesorul Mircea Flonta reactioneaza frumos si argumentat la acuza aceasta: http://media.unibuc.ro/ub-live/pozitia-domnului-profesor-mircea-flonta-fata-de-acuzatiile-aduse-profesorului-dr-mircea-dumitru-rectorul-universitatii-din-bucuresti.

Intr-adevar, unele traduceri se fac in grup: lucreaza oameni care cunosc limba in care a fost redactat textul si oameni care cunosc gandirea respectivului autor, contextul scrierii etc. Asa e si normal: o traducere mot-a-mot poate ca nu ar surprinde intelesul original al operei. Am folosi, pana la urma, Google Translate, nu?! Dar lucrurile nu merg asa atunci cand traduci termeni tehnici, concepte etc. Iti trebuie un specialist in aceste lucruri, chiar daca nu e un lingvist sau asa ceva. Din precizarile domnului Flonta reiese ca traducerea ar fi avut mult de suferit (nu ar fi fost la fel de buna, oricat de buna ar fi ea — nu despre asta e vorba) fara ajutorul profesorului Dumitru. In aceste conditii, mi se pare justificat sa fi facut parte din grupul de traducatori si, pentru asta, sa fie mentionat alaturi de ceilalti membri.

Altfel, aceasta acuza mi se pare specifica jurnalistului hotarat sa porneasca un scandal. Cu cativa ani in urma, Ion Spanu il acuza pe Gabriel Liiceanu de a fi plagiat din Heidegger… Cum?! Prin faptul ca ii folosea anumite exemple fara a-l fi mentionat. Mircea Dumitru replica argumentat intr-un articol (sau comentariu? — am uitat) si desfiinta argumentele lui Ion Spanu.

Advertisements

Filed under: Opinie

One Response

  1. […] Autorul acestui articol este nimeni altul decat Ion Spanu, cel care a lansat si atacul murdar si nejustificat la adresa lui Mircea Dumitru (rectorul Universitatii Bucuresti). Despre asta am scris aici. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: