.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

Matrix – Morpheus era un om rau ?

Care era povestea ? Daca mai tine eu bine minte (si ar cam trebui) era caaam asa:
Intr-un viitor nu foarte indepartat (hihi, ca-n terminator πŸ™‚ asa ca aveti grija ce faceti cu viitoru’ nostru, bai astia care va ocupati cu inteligenta artificiala), robotii au pus stapanire pe planeta asta (deja distrusa, da’ asta e) si folosesc oamenii ca pe un fel de baterii. Sa zicem ca majoritatea oamenilor (90%) e tinuta intr-un fel de cuve, conectati la o lume virtuala – fara sa stie acest lucru! – iar restul lupta cu robotii, in mizerie crunta si-n pericol de moarte constant.

Pana acum, lucrurile stau asa:

1) Daca esti in cuva, atunci:

a) nu stii ca corpul tau se afla intr-o cuva

b) nu stii ca, de fapt, corpul tau se afla intr-o lume urata, incapabila de a intretine o comunitate umana

c) nu stii ca corpul tau este exploatat de roboti (deci esti exploatat fara voia ta).

d) crezi ca esti intr-o lume ok (cel putin la fel de ok ca asta in care traim noi acum),

In adaos:

e) viata ta poate fi curmata in orice moment de catre robotii care controleaza Matricea.

Morpheus vine si ii elibereaza din Matrice pe unii tipi, sa-l luam, drept exemplu, pe Neo. Cand era in Matrice, Neo avea o viata ok (in fine, o viata de programator πŸ™‚ ), mult mai ok decat viata oricarui tip din Sion (din afara Matricii). Dupa eliberare, el ajunge sa afle Adevarul -> ca e fals tot ce stia inainte (1.a,b,c,d), dar intra intr-o viata mult mult mai naspa.

Intrebarea mea: cat de pretios e sa stii ‘care e adevarul’ ? E destul de pretios incat sa renunti la o viata ok, pentru o viata mizera dar in care sa stii adevarul legat de toate credintele tale fundamentale anterioare ?

La un moment dat citisem un articol pe tema asta. Tipul dadea un exemplu de genul asta: sa zicem ca ai o viata foarte misto cu sotia ta, pe care o iubesti mult mult. Ai prefera: 1) sa stii ca, de fapt, te inseala zilnic cu un tip sau ca nu are nici un sentiment pentru tine, sau 2) sa traiesti fericit in continuare (dar ignorant) ?

Eu nu stiu ce sa zic πŸ™‚

Dar mai sunt si chestiile astea: inauntrul Matricii, robotii il puteau ucide fizic in orice moment (“viata lui era in mainile lor”) , robotii ar fi putut in orice moment sa-i schimbe viata in rau (un rau cel putin comparabil cu raul din Sion/afara Matricii) si, in genere, ca nu orice actiune a lui era libera.

Eliberandu-l din Matrice, se poate zice ca incepe sa fie stapan pe viata lui: ca are, cu adevarat, liber arbitru. Si asta e un lucru bun. Nu? Si vine intrebarea:

Ce e mai bun ? Sa fii absolut liber intr-o lume periculoasa si rea sau sa ai libertatea ingradita/sa te supui unor constrangeri dar sa traiesti intr-o lume mai safe ?

Nu stiu πŸ™‚

In fine: e imoral Morpheus atunci cand ii scoate pe tipi din Matrix ?

Avand in vedere ce am scris mai sus, e usor sa argumentezi ca Morpheus face rau.

Acum, cred ca Matrix e mai tare decat credeam atunci cand ma uitam la el πŸ™‚

Advertisements

Filed under: Opinie, Uncategorized, , , ,

One Response

  1. daianara says:

    Interesting point. Ca o paralela ma gandesc, fara sa vreau, la Adam si Eva. Au vrut cunoastere and they got mortality, a kick in the balls and painful child birth. πŸ˜†
    Asa…nu cred ca era imoral Morpheus. After all, oamenii vroiau cunoastere si asta le-a dat. Ca unii nu erau in stare sa-si asume consecintele actiunilor lor e alta mancare de peste. Ca au ajuns in lumea “reala” si au vazut ca tot ce stiau ei a fost doar campanie electorala si apoi vroiau inapoi la la mama si friptura de pui…eh, they only got what they wanted.
    In plus, cred ca intr-o lume in care esti folosit pe post de baterie nu prea ar trebui sa se mai tina cont de principii morale. Survival first, morality later. πŸ˜›

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: