.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

“Orele optionale”

In legatura cu postul asta.

Apropo: mai exista orele optionale ? Tin minte ca aveam asa ceva si erau cam ca “munca voluntara obligatorie” din comunism: la inceputul clasei a 10-a am aflat ca vom face toti un curs optional de religie. La inceputul clasei a 11-a, jumatate de clasa a ales religia, cealalta a ales “literatura universala”, motiv bun pentru ca toata clasa sa faca literatura universala (pentru ca “asa s-a decis”). Intr-a 12-a, profa de fizica ne-a zis ca ne arde la note daca nu alegem optionalul de “Fizica distractiva” sau “Aplicatii distractive in fizica” sau ceva de genu asta care parea sa insemne superfun si note mari. Bine motivati (de data asta noi, nu “consiliul director”), am ales fizica si am avut inca o ora de probleme de olimpiada din Hristev :(. Tot ma intreb: ce rost au “optionalele” astea in conditiile in care materii importante (cred eu) precum logica si filosofia sunt scoase ? Ah, asta si de ce naibii se cheama “optionale” ? Asta se intreaba si Elena intr-un comentariu al unui post care mi-a placut mult (vezi aici ).

Advertisements

Filed under: personal, Util, , ,

2 Responses

  1. Elena says:

    Mie imi place limbajul de lemn vizavi de “optionale” (pe care nu l-am regasit numai in liceu…), profii tin mereu sa precizeze” “cei care ati optat pentru disciplina x”. Hello, n-a optat nimeni pentru optionalele lor! Dar daca dispare logica de prin planurile de invatamant, banuiesc ca o sa fie ok sa se foloseasca termenul “optional obligatoriu”, doar cine o sa mai stie de contradictii?

    Lasand de o parte chestiile astea… sa-mi aduc aminte aventurile mele cu “optionale” din liceu. Eram la profil uman, intensiv engleza si asta a insemnat ca in clasele a 9-a si a 10-a am avut, conform profilului, mai multe ore de engleza (parca erau 4 pe saptamana) si fara optionale. Asta era just, pentru ca noi alesesem profilul. Intr-a 11-a si a 12-a ni s-au scos orele de chimie, fizica si biologie (ca deh, eram mari umanisti si nu puteam sa ne pierdem timpul cu ele) si ni s-au pus in plus ore de latina, romana si franceza, toate pe post de optionale. A fost extrem de ciudat ca “optionalele” astea n-aveau rubrica separata in catalog, deci, ti se mai puneau cativa de 10 sau la disciplina care se “aprofunda”, sau “extindea” (nu mai stiu jargonul asta al “optionalelor”). Ceea ce nu te ajuta cu nimic daca sperai la media 9 sau 10. In schimb, erau avantajati cei cu 5 sau cei care erau amenintati sa nu treaca clasa… La clasa paralela (care nu era de intensiv) aveau optionale de gen “drept roman”, “mitologie” si nu mai stiu ce chestii pe la romana, insa ei aveau rubrica separata in catalog, ceea ce, evident, conta la media generala. Deci, pe langa faptul ca elevii n-au nici un cuvant de spus despre optionale, se mai ajunge si la niste situatii extrem de absurde, cum ar fi medii foarte mari pentru clase intregi.

  2. […] Just another WordPress.com weblog « Ce distributie de Linux ai recomanda? “Orele optionale” […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: