.junk

Icon

Just another WordPress.com weblog

De la libraria Vasiliada

Am stat de vba cu cineva de la libraria Vasiliada (undeva intre Universitate si Unirii) si treaba cu vanzarea cartilor nu merge prea ok.

Se cumpara la greu Dan Puric si Petre Tutea, dar lumea nu se inghesuie la nulitati, nea Cioaca d-astia, gen Platon, Dostoievski, Kundera, Joyce sau scriitori romani ca Stefan Agopian (care e super tare, btw!), Dan Lungu, Radu Pavel Gheo etc.

Eu ma intreb – care-i faza?! Ce gaseste lumea asa interesant in Dan Puric ?! Sau in Tzutzea ?! Un filosof nu prea ar avea ce vedea in, sa zicem, “Tratat de antropologie crestina”. Cartea e scrisa in citate, vbe mari ale nush caror mari ganditori, fara vreo idee interesanta sau vreun argument (nu “argumentul autoritatii” 🙂 ).

Ce este problema ? Ceea ce re in fata, obstacol, bariera, ceea ce e propus, sarcina, intrebare pusa, subiect de controversa (Bailly). “O sarcina nerezolvata (…) Antinomie aporetica” (H. Schmidt).

De ce unii oameni sunt asa usor de sedus prin citate, derularea de nume de savanti (cat mai obscuri !), multe referinte culturale, multe date istorice ?! Imi aduc aminte de Vadim care nu e in stare sa lege coerent cateva idei, sa explice ceva sau sa argumenteze pentru o teza. In schimb, unii oameni il admira si adauga: “este erudit” ,”savant” sau “mare om de cultura”. Iar astea doar pentru ca la sfarsitul (sau inceputul) oricarei fraze baga un: “…asa cum foarte bine zicea Michel de Foyer in august 1787, intr-una din epistolele sale catre regina Elisabeta…” (si poate continua cam asa: “…fraza citata chiar de catre marele istoric interbelic roman Flavian Georgescu intr-unul din caietele sale nepublicate, pe care am avut noroc sa le citesc in biblioteca mentorului meu George Comtesky”. blablabla).

So, ce au facut: au bagat la subsol pe Dosto, Faulkner si Joyce si au pus la vedere doar Noici, Tzutzi si Purici.

😦

Advertisements

Filed under: carti, Uncategorized, , ,

3 Responses

 1. voroncas says:

  mmm… cred ca problema nu sta atat in preferintele cititorilor, cat in libraria vasiliada in sine, care e prea religios impregnata, ca sa zic asa. :)) io nu-mi cumpar niciodata carti de acolo. acolo ma duc din cand in cand sa beau un ceai. atat.

 2. the mad hatter says:

  @voroncas: “io nu-mi cumpar niciodata carti de acolo. acolo ma duc din cand in cand sa beau un ceai. atat.” 🙂 wow. tu trebuie ca-i urasti/dispretuiesti 😦

 3. voroncas says:

  :)) sa nu mergem chiar asa departe. pur si simplu prefer noi sau carturesti.

  p.s. trebuie totusi spus ca la noi am reducere 20% cu orange student. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: